Forskning
Statens musikverks olika verksamheter arbetar med att utforska och bevara vårt rika kulturarv inom musik, teater och dans.
Forskning
Inom våra verksamheter bedrivs forskning för att öka kunskapen om musikens, teaterns och dansens kulturarv i Sverige. Forskningen är en central del av vårt uppdrag att vårda, dokumentera och levandegöra kulturarvet för framtida generationer.
Vi samarbetar med universitet, högskolor och andra kulturinstitutioner, både inom Sverige och internationellt, för att fördjupa kunskapen och sprida den till både allmänheten och forskarsamhället.
Forskningen vid våra verksamheter bedrivs främst genom extern finansiering.
Forskning vid våra verksamheter
Scenkonstmuseet
Forskningen vid Scenkonstmuseet utförs främst genom samarbete med externa forskare. Ett exempel på ett sådant samarbete är projektet ”Scenkonstmuseets scenografiska arkiv – teori, pedagogik, museinytta”.
Forskningsprojekt vid Scenkonstmuseet görs tillgängliga för allmänheten på olika sätt. Till exempel genom utställningar på museet eller workshops där pedagoger och forskare deltar.
Besök Scenkonstmuseets hemsida (länk) för mer information om aktuell forskning och forskningsprojekt.
Svenskt visarkiv
Svenskt visarkiv samlar in, bevarar, publicerar och forskar på material inom folkmusik, visor, äldre populärmusik, jazz och folklig dans. Visarkivet har bedrivit forskning sedan 1951, ofta med utgångspunkt i de egna samlingarna.
Forskningen publiceras i form av böcker, skivor, webbpresentationer och publika föreläsningar. Visarkivet ger också ut den årliga vetenskapligt granskade tidskriften Puls – musik- och dansetnologisk tidskrift.
Besök Svenskt visarkivs hemsida (länk) för mer information om aktuell forskning och forskningsprojekt.
Musik- och teaterbiblioteket
Musik- och teaterbiblioteket är en viktig resurs för forskning kring musik, teater och dans. Även om biblioteket inte bedriver egen forskning, spelar det en viktig roll i samarbeten med externa forskare. Biblioteket ger forskare tillgång till sina stora samlingar av noter, böcker och tidskrifter.
Forskningen görs tillgänglig för allmänheten och akademiska kretsar genom vetenskapliga artiklar, böcker och publika föreläsningar.
Besök Musik- och teaterbibliotekets hemsida (länk) för mer information om aktuell forskning och forskningsprojekt.
Forskningssamordnare
Musikverkets forskning, vetenskapliga seminarier och konferenser organiseras av vår forskningssamordnare. Rollen innefattar även att sprida information till universitet och högskolor, externa forskargrupper och de som finansierar forskning. I forskningssamordnarens uppdrag ingår dessutom omvärldsbevakning med fokus på vetenskapliga utvecklingar och trender både nationellt och internationellt.
Forskare på Statens musikverk
Forskningspolicy
I vår forskningspolicy kan du läsa om hur forskningen bidrar till vårt uppdrag, vilka områden den omfattar och hur den finansieras. Där kan du även läsa om vad som krävs om du vill förlägga forskningsprojekt vid någon av Statens musikverks avdelningar och vad vi gör för att säkerställa kvaliteten på vår forskning. Statens musikverk finansierar inte forskning.