![](https://statensmusikverk.test.consids5.se/wp-content/uploads/2024/04/hero-red-stripes_1580x740px-kopiera-1536x719.jpg)
Om Statens musikverk
Våra verksamheter samlar in, vårdar, bevarar, bygger upp kunskap om och tillgängliggör musikens, teaterns och dansens kulturarv.
Ingår i Statens musikverk
I Musikverket ingår fem verksamheter. Nedan kan du läsa mer om verksamheternas arbete och olika ansvarsområden.
![](https://statensmusikverk.test.consids5.se/wp-content/uploads/2024/04/musik-och-teaterbiblioteket-logotyp-puffbild.png)
Musik- och teaterbiblioteket
Musik- och teaterbiblioteket är hela Sveriges specialbibliotek för musik, teater och dans. Här finns nedladdningsbara noter, pjäsmanus, litteratur och unikt arkivmaterial från 1100-talet och framåt.
![](https://statensmusikverk.test.consids5.se/wp-content/uploads/2024/04/svenskt-visarkiv-logotyp-puffbild.png)
Svenskt visarkiv
Visarkivet bevarar, samlar in, forskar och berättar om kulturarv i Sverige inom folkmusik, visor, äldre populärmusik, jazz och folklig dans. Ett forskningsarkiv öppet för alla.
![](https://statensmusikverk.test.consids5.se/wp-content/uploads/2024/04/caprice-music-logotyp-puffbild.png)
Caprice Music
Caprice Music ger ut konstnärligt intressant musik med koppling till kulturarvet, bland annat klassisk och nutida musik, elektroakustisk musik, jazz och folk- och världsmusik.
![Scenkonstmuseets logotyp](https://statensmusikverk.test.consids5.se/wp-content/uploads/2024/04/scenkonstmuseet-logotyp-puffbild.png)
Scenkonstmuseet
Scenkonstmuseet är ett statligt museum för musik, teater och dans. Här får du komma nära konsten, möta människorna som skapar den och ta del av hantverket bakom. Dessutom får du prova själv! Museets stora samling har byggts upp under mer än 100 år.
![Elektronmusikstudion EMS logotyp](https://statensmusikverk.test.consids5.se/wp-content/uploads/2024/04/EMS-logotyp-puffbild.png)
Elektronmusikstudion, EMS
Elektronmusikstudion är ett nationellt center för elektroakustisk musik och ljudkonst. EMS erbjuder studior och utbildningar för svenska och internationella konstnärer och gästtonsättare.
Så styrs Statens musikverk
Musikverket leds av en generaldirektör som utses av regeringen. Till sin hjälp har generaldirektören en ledningsgrupp och ett insynsråd.
Insynsråd
Insynsrådets uppgift är att bidra med kunskap och kompetens och att ge råd till myndighetschefen. Insynsrådet ska även säkra demokratisk insyn och medborgerligt inflytande. Ledamöterna utses av regeringen och möts vanligen fyra gånger per år.
Ledamöter
Dragana Kusoffsky Maksimovic, verkställande direktör Sven-Harrys konstmuseum
Magnus Larsson, generaldirektör Myndigheten för tillgängliga medier
Nadja Chatti, musikförläggare och klubbproducent, Universal Music Publishing Group
Lars Ilshammar, historiker, IT-debattör, journalist, tidigare biträdande riksbibliotekarie vid Kungliga biblioteket
Förordning med instruktion
Musikverket ingår i Kulturdepartementet. Myndighetens övergripande arbetsuppgifter och ansvarsområden är fastställda i en så kallad förordning med instruktion från regeringen.
Regleringsbrev
I slutet av varje år får Musikverket ett regleringsbrev från regeringen som bland annat innehåller mål och resultatkrav samt myndighetens anslag för det kommande året.
Årsredovisning
Här kan du läsa Musikverkets senaste årsredovisning.
Historik
Statens musikverk grundades år 2011. Under åren 2011–2021 fördelade Musikverket bidrag till det fria svenska musiklivet via avdelningen Musikplattformen. För information om bidrag till musiklivet hänvisar vi till Kulturrådet.